4 Onconventionele Zelfzorg Routines
Je kan er niet meer omheen, zelfzorg is een hot topic.
Logisch ook, wanneer je kijkt naar hoe snel de wereld rondom ons draait, dat we er af en toe nood aan hebben om de pauzeknop in te drukken en iets voor onszelf te doen. In deze artikel wil ik het daarom met jou vandaag net over dat onderwerp hebben, over hoe je in die waardevolle pauzemomenten aan zelfzorg kan doen. Maar in plaats van het te gaan hebben over de klassieke zelfzorg momentjes die nu in je opkomen, zoals het nemen van een bad, het boeken van een massage en zoveel meer, wil ik eerder met jou gaan focussen op enkele alternatieve rituelen waar je misschien nog niet eerder aan gedacht hebt, die voor mij evengoed als zelfzorg tellen en ervoor zorgen dat ik mijn batterijen kan opladen.
Met dit artikel hoop ik je vooral te inspireren en te laten reflecteren over wat zelfzorg voor jou betekent en hoe je die momenten kan vinden die jou de energie en mentale ruimte geven om duurzaam en gezond met je kostbare tijd om te gaan. Dus neem er vooral iets gezelligs bij om te drinken, plaats je in je favoriete stoel in de tuin en geniet van deze minder conventionele zelf-zorg routines.
Als eerste blik ik even terug op de afgelopen week. Ik analyseer welke taken ik heb kunnen afvinken van mijn lijst, met welke projecten ik vooruitgang gemaakt heb en waar ik mijn tijd in heb geïnvesteerd. Ik kijk wat er goed ging en wat niet en probeer hieruit voor mezelf bepaalde lessen te trekken.
Als tweede kijk ik vooruit naar de twee weken die komen. Ik stel mezelf de vraag of er nog bepaalde activiteiten zijn die een voorbereiding van me eisen, zoek eventueel al op welke verplaatsingen ik moet doen en hoe laat ik bijvoorbeeld dan de trein moet nemen en plaats dit ook in mijn agenda en bepaal vooral ook mijn prioriteiten voor de komende week. Wat wil ik tegen eind volgende week afgerond hebben is hierin de hamvraag.
De laatste stap in mijn weekly review is de forward knop indrukken en er vooral voor gaan zorgen dat alles netjes opgeruimd is zodat ik op maandag met een clean slate aan mijn werkdag kan starten. Dat betekent dat ik mijn takenmanagementsysteem op punt zet, mijn mailbox helemaal opruim, mijn downloads folder en desktop leegmaak en nog veel meer.
In totaal kost dit me ongeveer een dik uur werk, maar ik zeg altijd dat dit mijn meest productieve uur van de week is. Want het zorgt ervoor dat ik gealigneerd blijf met waar ik naartoe wil gaan en mijn toekomstige zelf veel werk, moeite en mentale energie bespaar. Wanneer ik me onrustig, overweldigd en onproductief voel is dit 9 keer op 10 omdat ik mijn wekelijkse review al enkele keren verwaarloosd heb. Ook onze klanten geven aan dat dit de ene routine is die het meeste verschil maakt voor hun productiviteit. Dus ik kan het alleen maar aanraden.
Lijkt een uur je meteen lang? Geen zorgen, ook ik raak er niet elke week helemaal door. Ook hier is het dan een kwestie van prioriteiten stellen en kijken wat voor jou haalbaar is en welke stap voor jou het meeste verschil zou maken. Test het vooral voor jezelf eens uit.
Routine 2: Weekly Household Meetings
De tweede routine die ik 100% zou aanraden voor meer zelfzorg is vooral nuttig als je een partner of huisgenoot hebt. Het gaat hier namelijk om wekelijkse huishouden meetings. Dit zijn korte meetings die ik persoonlijk zelf met mijn partner Jeroen elke week op zondagmiddag uitvoer, nu al zeker een half jaar.
En ik kan je alvast verzekeren dat ze voor onze relatie een enorm verschil gemaakt hebben. Aangezien we een zoon, een hond en een huishouden hebben om te managen, zijn er altijd wel dingen die privé nu eenmaal moeten gebeuren. Er moeten nieuwe pilletjes voor de hond gehaald worden, er moet een vakantiekampje voor de kleine gereserveerd worden of een rugzakje voor school gehaald worden, de slotfactuur van onze energierekening moet bekeken worden…
Ik moet het je waarschijnlijk niet vertellen. Tot een jaar geleden zat er eigenlijk best weinig structuur in ons huishouden, waardoor we allerlei zaken die we moesten bespreken gewoon tussen de soep en de patatten deden wanneer we elkaar zagen. Dat zorgde vaak voor ergernis bij de andere persoon, omdat die net met iets anders bezig was, of de taak niet kon opschrijven, of gewoon eens efkes aan het ontspannen was. Bovendien was het moeilijk om elkaar accountable te houden voor de taken die moesten gebeuren. Wanneer je beide full-time werkt, dan zijn de kleine huishoudelijke taken er soms te veel aan, waardoor we beiden al snel uitstelgedrag vertoonden voor die taken. En dat is natuurlijk niet fijn als iemand anders op je rekent om iets uit te voeren.
De tweede stap in deze wekelijkse huishouden meeting is om de takenlijst te overlopen. We hebben een gemeenschappelijke takenlijst voor privé taken waarin we elke week bijhouden wat er dient te gebeuren voor huis, hond en kind. Elke week worden de taken aan iemand toegewezen en tijdens de meeting van de week erna checken we in of deze taken effectief gebeurd zijn of niet.
De laatste stap die we zetten na de algemene check-in is om even te gaan kijken wat elk van ons nodig heeft die week om ons goed te voelen. We zijn beiden van nature uit best introverte personen en hoewel we ontzettend graag tijd als gezin doorbrengen, heeft Jeroen het nodig om af en toe eens een paar uur ongestoord in de zetel te kunnen gamen en heb ik het nodig om hetzelfde te doen maar dan met een goed boek of om eens een paar uur alleen het huis uit te zijn. De wekelijkse meetings zijn ook ideale momenten om ervoor te zorgen dat we de andere persoon die tijd kunnen gunnen of om eventueel in hele drukke perioden wat werk van elkaar over te nemen.
Het is een routine die ik 100% kan aanraden voor je eigen mentale gezondheid en die van de mensen rondom je. Op dit moment woon ik zelf bij mijn eigen ouders tot onze nieuwbouw woning is afgewerkt en ik merk opnieuw hoe cruciaal het is om deze meeting uit te voeren, zelfs al hebben we nu minder een huishouden om voor te zorgen. Onze zoon is full-time thuis bij ons en net nu is het essentieel om te kijken hoe we goed voor elkaar kunnen zorgen.
Misschien bots je in het begin op wat weerstand bij jezelf of bij je huisgenoot als het gaat om het implementeren van deze meeting. Weet dat dat 100% normaal is en dat het ook iets is waar we zelf doormoeten. Een meeting organiseren in je privétijd voelt erg hard als werken aan. Maar helaas is de waarheid dat hoe je het ook draait of keert, een huishouden en gezin runnen gewoon een tweede job is. En hoe meer je jezelf hier ook moeite, tijd en mentale ruimte in kan besparen, hoe meer je opnieuw aan zelfzorg doet.
Routine 3: Designing your Digital Spaces
In onze digitale wereld spenderen we veel tijd op onze telefoons, laptops en tablets. Hoe hard ik ook probeer om mijn schermtijd te minimaliseren, het is een feit dat schermen een onderdeel geworden zijn van onze dagdagelijkse realiteit.
Het is een vraag die me wel bijna elke week bezig houdt: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mijn schermtijd zoveel mogelijk inzet op een manier die mijn ideale leven en werk ondersteunt en dat mijn toestellen zo weinig mogelijk voor afleiding zorgen?
Het leuke is dat je tegenwoordig zelf ontzettend veel aanpassingen kan uitvoeren aan de look & feel van je tools & systemen. Wat dus ook betekent dat je ze kan vormgeven op een manier waarbij ze minder voor afleiding zorgen, maar je net rust geeft wanneer je ze gebruikt, of toch zeker in de mate van het mogelijke.
Denk hierbij aan het organiseren van de apps op je telefoons in een bepaalde volgorde of het veranderen van icoontjes zodat alles eenzelfde sfeer heeft, het gebruiken van een fijne achtergrond op je computer of het instellen van widgets op je tablet. De opties zijn eindeloos en het wordt pas echt een leuk spel wanneer je jouw eigen vibe doortrekt over al je systemen heen. Je kan gaan voor een minimalistische look, kan spelen met pastel kleuren of net alles met één accent kleur inrichten.
Vergelijk het met de impact die je fysieke omgeving thuis op je heeft. Als je huis er rommelig uitziet en allerlei kleuren heeft waar je niet vrolijk van wordt, dan heeft dat gevolgen voor je gemoedstoestand. Wel, je digitale omgeving kan (bewust of onbewust) hetzelfde voor je doen. Dus er af en toe eens tijd voor maken om je tools & systemen netjes op te ruimen en visueel aantrekkelijk te maken, kan misschien net datgene zijn dat je nodig had om je digitale ruimtes op een manier te gebruiken die je productiviteit ondersteunt en niet verhindert. In onze gratis resources toolkit kan je trouwens heel wat fijne achtergronden met fijne quotes terugvinden waar je al mee aan de slag kan gaan. Je vindt de link in de beschrijving van deze aflevering terug.
Routine 4: Onproductieve Momenten Inlassen
De laatste onconventionele zelfzorg gewoonte waar ik het vandaag met je nog over wou hebben is om onproductieve momenten in te lassen in je tijdsinvestering. En nu loop ik het risico dat ik je kwijt ben, maar deze moet er toch even uit. In essentie lijkt het me belangrijk dat je op zoek gaat naar momenten waarop je jezelf lui voelt en die volledig te gaan omarmen.
Ik verklaar mezelf even nader. De mensen die wij het vaakst in begeleiding zien bij The Time Hub, die de grootste struggles ervaren met hun productiviteit en tijdsinvestering, zijn de mensen die niet beseffen dat ze ook een uitknop hebben. Het zijn zij die van elk moment van de dag een ‘nuttig’ moment willen maken en zich schuldig voelen wanneer ze even niksen en hun takenlijst laten voor wat hij is, want zo raken ze er zeker niet door, toch?
Het zijn die mensen die zichzelf in een burn-out werken omdat ze ontzettend hoge verwachtingen van zichzelf hebben en die hebben meegekregen van thuis uit. People pleasers en perfectionisten die productiviteit ontzettend belangrijk vinden.
Het zijn die mensen die ik wil uitnodigen om met deze laatste routine aan de slag te gaan, omdat net zij het er het moeilijkst mee zullen hebben. Ik wil ervoor zorgen dat je je comfortabel begint te voelen bij even stilzitten en niets doen. Want het zijn die momenten die enerzijds waarschijnlijk je batterijen het meeste zullen opladen, maar ze geven je ook de mentale rust en de energie die je nodig hebt om heldere beslissingen te nemen, je prioriteiten te zien en creatief na te denken.
Ik geef enkele concrete voorbeelden van wat ik je voorstel om te gaan doen. In plaats van een non-fictie boek te lezen waar je veel uit kan leren, nodig ik je uit om eens een fictie boek te lezen. Een romantisch boek, een thriller, een horrorverhaal, maakt allemaal niet uit. Maar vooral een page-turner waar je even helemaal in meegezogen wordt. Want met dat non-fictieboek blijven je hersenen weer aan staan, krijg je weer extra prikkels binnen en is de kans groot dat je weer taken aan die eindeloze takenlijst gaat toevoegen. In plaats van je tijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken en naar een podcast te luisteren wanneer je wandelt of in de auto rijdt, nodig ik je uit om dat eens niet te doen en simpelweg naar muziek of de omgevingsgeluiden te luisteren, om exact dezelfde reden als hierboven. In plaats van altijd op zoek te gaan naar activiteiten met een specifiek doel, nodig ik je uit om eens op zoek te gaan naar activiteiten die je gewoonweg leuk vindt, en die niet per se ergens toe leiden.
Hoe klinkt dat voor jou? De laatste jaren haal ikzelf persoonlijk zo het meeste plezier uit het lezen van cheesy romantische boeken à la Bridgerton. Vroeger wou ik alle bestsellers gelezen hebben en van mijn lijst hebben kunnen vinken omdat dat voelde als vooruitgang maken, tegenwoordig besef ik dat ik het meeste ontspan van gewoon braindead boeken waarvan je het einde al in het begin kan voorspellen. Daarnaast kan je me ‘s avonds vaak in de zetel terugvinden met een Nintendo Switch in mijn handen waarop ik een gezellig spel zoals Animal Crossing of Stardew Valley aan het spelen ben. Totaal onnuttig, maar mega-ontspannend.
Dit soort van activiteiten zorgt ervoor dat we even kunnen ontsnappen aan onze eindeloze zoektocht naar bijleren en doelen realiseren. Waar niets mis mee is in essentie, maar soms moeten we onszelf ook gewoon de toestemming geven om te ontspannen, te herladen en eens niet productief bezig te zijn, zonder er meteen een schuldgevoel aan te koppelen.
That’s a Wrap
En dat waren ze, de 4 onconventionele zelf-zorg gewoontes die al een drastische impact gemaakt hebben op het leven van onze klanten en dat van mij persoonlijk. Ik hoop dat deze delen je helpt om even anders naar zelfzorg te kijken en te reflecteren over wat het onderwerp precies voor jou betekent. Als je zelf nog tips hebt die we aan dit rijtje zouden moeten toevoegen dan horen we het graag. Stuur ons zeker een mailtje naar team@thetimehub.be met jouw beste zelfzorg momenten.