De Mid Year Review
Het jaar is weeral halverwege (of zelfs nog wat verder). Ligt het aan mij of gaat de tijd elk jaar sneller?
Reden te meer dus om onze tijd optimaal te proberen te investeren en laat dat net zijn waarvoor wij hier zijn. Om jou te helpen je tijd te laten tellen.
Om aan de slag te gaan met deze vragen, raad ik aan om er ook meteen een moment voor jezelf van te maken. Zet je telefoon op niet storen, zorg voor een omgeving zonder al te veel clutter of ga zelfs op uitstap en trakteer jezelf op een lekkere koffie met een stuk taart. Dit zorgt voor de juiste mood en maakt van je reflectiemoment een fijne ervaring die je wil blijven herhalen.
Probeer daarnaast ook het gevoel te onderdrukken om jezelf te censureren. Je wil in een mid year review de mooie en minder mooie kanten van het afgelopen half jaar bovenhalen, want daar leer je uiteindelijk het meeste uit.
Klaar ervoor? In deze post delen we vooral de vragen die je jezelf kan stellen. Wil je graag mijn persoonlijke antwoorden op de vragen horen? Luister dan vooral even de podcastaflevering van deze blogpost om te ontdekken welke lessen ik trek uit het afgelopen half jaar.
Wat waren je belangrijkste doelen van het jaar en hoe staat het ermee?
Helaas gebeurt het maar al te vaak dat we aan het begin van het jaar mooie doelen stellen, maar dat deze ondergesneeuwd raken door de dagdagelijkse mentaliteit. Even de pauzeknop indrukken halverwege het jaar (of eigenlijk nog beter, elk kwartaal) kan ervoor zorgen dat je je doelen top of mind houdt en opnieuw een boost aan motivatie krijgt.
Daarnaast evolueert je leven ook constant. Het kan zijn dat de dingen die je aan het begin van het jaar belangrijk vond, dat ondertussen niet meer zijn of een andere prioriteit hebben gekregen. Er kan soms heel veel gebeuren op korte termijn, dus voel je er vooral niet schuldig over mocht je merken dat jouw wensen en dromen veranderd zijn ten opzichte van een half jaar geleden. We hebben het eerder al gezegd en blijven het ook naar onze klanten toe herhalen: doelen zijn een richtlijn en een handvat om beslissingen te nemen en er vooral voor te zorgen dat we niet enkel bezig zijn met wat we moeten doen. Maar ze zijn geen vaststaand gegeven waar we star aan dienen vast te houden, het is geen zwart-wit verhaal. Het is dus prima om te ontdekken dat je nu iets anders wil.
Als je nu al een error in je hoofd ervaart bij deze vraag, dan zijn er een paar ondersteunende tools die je hierbij kunnen helpen.
Ga bijvoorbeeld in eerste instantie eens door je agenda en door je projectenlijst. Noteer wat je allemaal hebt afgevinkt en gerealiseerd in de afgelopen periode. Je kan hetzelfde doen met de foto albums op je telefoon. Misschien heb je een paar berichten van tevreden klanten of vrienden die je geholpen hebt gescreenshot. Deze kunnen je ook weer herinneren aan de mooie stappen die je al gezet hebt. Of misschien heb je in de eerste helft van dit jaar een kind op de wereld gezet, dan heb je al meer dan voldoende om trots op te zijn.
Eigen stoef stinkt, durven ze nogal eens. Wel, aarzel niet om na deze aflevering eens goed te stinken. En stel jezelf de vraag welk klein geschenk, fysiek of niet, je jezelf kan geven om te vieren dat je alweer tot op dit punt geraakt bent, ook al voelt het misschien niet altijd zo.
Wat waren je favoriete momenten?
Neem opnieuw je foto albums erbij en scroll even terug doorheen de voorbije maanden. Wat waren je favoriete momenten? Bij welke herinneringen krijg je meteen glimlach op je gezicht. Ik ga hier even gokken dat de kans heel groot is dat je favoriete momenten vooral met privé gebeurtenissen te maken zullen hebben. Deze vraag is daarom ideaal voor ambitieuze go-getters die, vaak ook met heel veel plezier, begrijp me niet verkeerd, doorknallen. Het geldt als kleine herinnering naar jezelf toe dat het leven veel meer is dan werken alleen en kan je misschien de boost geven die je nodig hebt om in het komende half jaar hier en daar je vrije tijd meer te bewaken.
Daarnaast is deze vraag vaak ook een duidelijke indicatie van de activiteiten die je het meeste energie geven en waar je het komende kwartaal dus misschien meer van wil.
Ook privé besloot ik dat er zaken moesten veranderen. Ik hield grote kuis in mijn sociale contacten en nam afscheid van vriendschappen die al langere tijd meer energie vroegen dan ze gaven. Ik ontdekte dat ik introvert ben, wat betekent dat ik van nature uit mijn batterijen in mijn uppie moet opladen. Voor mijn agenda betekende dit dat ik zondagen schrapte uit mijn agenda zodat ik iets voor mezelf kon doen. We schakelden een poetshulp in, want no way dat ik nog uren van mijn tijd zou investeren in iets wat ik niet graag deed en iemand anders beter en sneller kon.
Elke dag voelde aan als een geschenk. Een nieuwe 24 uur die ik cadeau had gekregen en die ik niet had gehad als ik mijn stuur helemaal naar rechts had gedraaid die dag. Dus het was mijn ultieme verantwoordelijkheid om die 24 uur te geven aan wie en wat er voor mij echt toe doet.
Vraag jezelf dus af welke experimenten je uitgevoerd hebt op vlak van je productiviteit, van het trainen van nieuwe gewoonten, in je werk en misschien zelfs je bedrijf. Ook hier kan het weer nuttig zijn om even terug te grijpen naar je agenda en de taken die je hebt afgevinkt.
Wat heb ik geleerd?
De laatste vraag kan eigenlijk als samenvatting gelden van alle voorbije vragen, maar je kan hem eventueel nog aanvullen met lessen waarvan je voelt dat ze erbij vermeld dienen te worden. Het belangrijkste is dat je jezelf gaat afvragen wat je meeneemt uit de afgelopen maanden van dit jaar. If all else fails, zijn dit de zaken die je top of mind wil gaan houden. Het kan dus geen kwaad om ze bijvoorbeeld in je notitiemanagementsysteem zoals Notion een speciale plaats bovenaan je homepage te geven, of om ze op een post-it te schrijven en permanent op je bureau te plakken (trouwens één van de weinige gevallen waarin je van ons nog post-its mag gebruiken).
That’s a wrap. Productivity Toolkit
We zouden deze lijst nog eindeloos kunnen uitbreiden, maar we houden van het ‘minder, maar beter’ principe. Dit zijn de vragen die volgens ons het grootste verschil kunnen maken in een analyse van je tijdsinvestering. Wil je hier graag op regelmatige basis mee aan de slag gaan? Dat kan perfect. Deze review vragen kan je namelijk elke maand, elke week of elk kwartaal inzetten. Speciaal daarom hebben we voor jou een template gemaakt die je kan hergebruiken. Je vindt hem terug in onze Productivity Toolkit, de plaats waar we al onze gratis checklists, downloads, gidsen en nog veel meer verzamelen. Registreren is slechts eenmalig nodig en je krijgt toegang tot alle toekomstige updates.